Home / Pelaamisen taito / Vanhukset ja shakin peluu

Vanhukset ja shakin peluu

Kaikki me vanhenemme, sille ei kukaan voi mitään. Toiset säilyy terveenä ja pirteänä jopa 100-vuotiaaksi, mikä on kuitenkin aika harvinaista, mutta kyllä sellaisia ihmisiä löytyy monesta maasta.

Mikä siihen sitten vaikuttaa. Tutkijat väittävät, että geenit tai hyvät ruokatavat ja oikeanlainen liikunta. Mutta ei sitäkään voi yleistää. Moni elää todella epäterveellistä elämää, syöden väärin ja laiskotellen sohvalla. Onko se niin, että meillä kaikilla vaan on se määrätty aika jonka olemme täällä maanpäällä, oli elintavat mitkä hyvänsä.

Vanhetessa on kaikilla toiveena että pysyisi terveenä, ja saisi asua omassa kodissa, niin pitkään kuin mahdollista, ettei joutuisi mihinkään laitokseen toisten ihmisten armoille. Kukaan ei valitettavasti voi siihen itse vaikuttaa, vaan toivoa, että kaikki menee hyvin.

Vanhuksille saisi kehittää enemmän erilaisia aktiviteetteja, jotta he pysyisivät pirteinä ja saisivat elää inhimillistä elämää, niin kauan kuin mahdollista ja vielä omassa kodissa.

Palvelutaloihin voisi järjestää kansalaisopiston tyyppistä harrastustoimintaa, ja ottaa huomioon jokaisen vanhuksen tausta, jos vain mahdollista, että he voisivat jatkaa siitä, mihin joskus jäivät kun työelämänsä lopettivat.

Jos vain olisi siihen mahdollisuus, niin se helpottaisi monella tapaa henkilökunnan työtäkin, kun voisivat enemmän keskittyä huonokuntoisempiin avuntarvitsijoihin ja samalla kynnelle kykenevät pärjäisivät omillaan. Pelikerhotoiminta jossa pelattaisi shakkia olisi varmasti monelle mieleinen harrastus. Shakki on niin vanha peli, että joka palvelutalossa on  osaavia vanhuksia, ja se piristäsi päivää monella tapaa. Kenenkään ei tarvitsisi istua yksin, ja katsella seiniä aamusta iltaan, vaan voisi viettää aikaansa muiden seurassa.

Vanhukset joilla muistikin on jo heikentynyt, saisivat itselleen jotakin aivotyötä, kenties muistia parantamaan. Maailma on aina ollut ihmeitä täynnä, kun ajattelee ihmisten fysiologiaa, niin miksi ei muistikin voisi palautua jonkun tutun tekemisen kautta. Päättäjien kannattaisi alkaa ajattelemaan asioita hiukan eri tavalla, miten saada kaikki ihmiset samaan arvoon, ikään ja arvoluokkaan katsomatta.