Home / Pelaamisen taito / Shakin vaikutus ihmiseen

Shakin vaikutus ihmiseen

Aikaisemmin oli puhetta runsaasta  pelivalikoimasta ja niiden  erilaisista vaatimuksista ja vaikutuksista mm. ihmisen henkiseen ja fyysiseen tilaan.  Shakin on todettu olevan peli, joka monien tutkimusten mukaan vaikuttaa ihmisen muistiin parantavassa mielessä,  ja pelaaminen kehittää myös loogista ajattelua.

Shakin pelaamisessa ei ole ikärajaa, mutta vaativuustaso on 5-vuotiaasta eteenpäin, jotta logiikan jotenkin osaa ymmärtää. On tietenkin lapsia jotka jo 3-4 vuotiaana ovat todella älykkäitä ja oppivat shakkiakin pelaamaan. Ihmisen vanhetessa muisti heikkenee, toisilla nopeammin ja toisilla hitaammin. Moni unohtaa käyttää aivojaan aktiivisesti arjen takia stressatessaan. Oli peli mikä hyvänsä , jossa vaaditaan hyvää muistia, tai hyvää keskittymiskykyä, on  se aina aivoille todellista ravintoa. Ihminen väsyy eri tavalla  tehdessään fyysistä työtä, kuin työtä jossa   tarvitsee  käyttää enemmän omia aivojaan.

Shakkia pelaamalla on mahdollisuus toteuttaa omaa itseään. Kaikilla ihmisillä on oma ajattelutapansa ja shakkia pelaamalla se on mahdollista tuoda esiin omana strategiana. Siinä voi juonitella kanssa kilpailijaa ja hämätä häntä, jotta hän ei osaisi tehdä oikeanlaisia siirtoja shakkilaudalla.

Itse asiassa shakin pelaamisesta on apua moneen asiaan. Siinä oppii sosiaalisia taitoja, se opettaa keskittymään opiskeluun ja kasvattaa ihmisen ajattelutapaa selviämään arjesta. Shakki on myös hyvä tapa opetella käytöstapoja, miten ottaa toinen huomioon, ja miten kunnioittaa toista osapuolta. Shakin pelaaminen luo jännitystä, mutta siinä ei käytetä väkivaltaa, vaan pidetään hauskaa kaverin kanssa ja keksitään uusia keinoja, miten saa toisen voitettua.

Opiskelua ajatellen shakki on erinomainen tapa harjoitella omia kykyjään, ja huomata kuinka se tuo samalla helpotusta myös koulutyöhön. Koulussahan pitää opetella keskittymään, kuuntelemaan opettajaa ja tekemään kokeita. Kokeisiin lukiessa kannattaa pelata kaverin kanssa muutama shakkiottelu, ja siinä samalla tyhjentää ja rentouttaa aivot, jotta voi taas vastaanottaa uutta tietoa kokeita varten. Se on erittäin hyvä tapa tyhjentää päänsä, ja rentoutua niin, että aloittaa aivan puhtaalta pöydältä, jolloin muistikin toimii paljon paremmin.