Home / Pelaamisen taito / Shakki peleistä aatelisin

Shakki peleistä aatelisin

Shakki on yksi maailman vanhimmista peleistä, se keksittiin Intiassa. On kerrottu tarinoita joiden mukaan shakin olisi keksinyt intialainen matemaatikko, jota intialainen ruhtinas olisi pyytänyt keksimään pelin, joka olisi strateginen ja jossa todella joutuisi käyttämään aivojaan. Pelin tulisi olla myös viihdyttävä ja hauska. Löytyy myös tarinoita joissa väitetään shakin syntyneen Kiinassa, koska sieltä löytyy toinen peli joka muistuttaa shakkia todella paljon.

Joka tapauksessa shakki on keksitty noin 500-luvulla, oli se sitten Kiinassa tai Intiassa, mutta on kuitenkin erittäin hieno keksintö . Eurooppaan shakki on tietojen mukaan tullut ensimmäisenä Ranskaan, ja sen jälkeen Espanjaan.
Suosio on kasvanut ympäri maailmaa ja maailmalta löytyy monta ammatikseen shakkia pelaavaa henkilöä. Jostain syystä suurin osa pelaajista on miehiä. Miksi näin ? Ei naisia ja miehiä voi laittaa järjenkäytön mukaiseen järjestykseen, yleensähän sanotaan, että naisilla on paljon parempi logiikka , mutta ehkä shakissa pärjää ilman sitä parasta logiikkaa.

Shakissa on musta-valko ruudullinen pelilauta sekä mustat ja valkoiset peli nappulat. Nappuloita siirretään pelilaudalla yrittäen saada lyötyä vastustajan pelinappulat pois pelilaudalta, mutta yksi nappuloista on kuningas ja kuningas pitää pystyä vangita, jotta saa matin ja voittaa pelin. Jokaisella pelinappulalla on oma nimensä ja peli on aika hitaasti etenevää, joten siinä pitää olla todella kärsivällinen. Nappuloiden siirtämisessä on myös omat sääntönsä miten niitä laudalla siirretään.

Shakki on peli jossa ei pelkkä tuuri auta. Shakkia pelatessa täytyy osata olla todella strateginen, jos meinaa voittaa vastustajansa. Järjen käyttö on ainoa, miten pelissä saa matin . Pelaajia on kaksi. Katseella manipulointi on hyvä taktiikka pelatessa, se hämää vastustajaa.

Shakki on pelinä myös katsojille mukavaa ajanvietettä, jos vain on pitkäjänteinen eikä ole kiirettä muualle, joskus shakkiottelu saattaa päättyä jopa muutamassa minuutissa. Shakki turnauksia järjestetään ympäri maailmaa. Yksi tunnetuista maailmanmestareista on Garri Kasparov josta tuli maailman nuorin mestari vuonna 1985.